Nixing the Nook

Breaking down barriers for connection and flow.

Before & Afters

Click an image to view it at full size

Project Details

This St. Paul family loved the natural light and hardwood floors in their home, but they hated that there were so many doorways and walls separating key areas and functions. There was no connection between the kitchen and other living areas, and the kitchen felt completely isolated. The placement of appliances was challenging, the layout was frustrating, there was no space to move or work in. They desired a warm, open space where the whole family could either pitch in or still feel and be together even when separate.

Key needs:

  • Give the kitchen a more open feel
  • Connectedness between the living room, dining room and kitchen – not separated by doorways and walls
  • Space to have friends & family over for dinner and the ability to host larger gatherings over the holidays
  • Blending of key areas in the home for a more shared living environment
  • Room to cook with the kids nearby or able to help
  • Visibility between key areas on main floor
  • Keep the character of the house
  • Space for different members of the family to be doing different things on the main level but still feel together as a family

Return To Kitchen Portfolio

Project Gallery

Click an image to view it at full size