Mid-Century Moxie: A Master Bath Makeover

A bold & beautiful bathing oasis

 

Project Floorplans

Click an image to view it at full size

Before & Afters

Click an image to view it at full size

Project Details

This master bathroom, dripping in outdated 80’s opulence, needed to get its mid-century mojo back. A radical reconfiguration featuring a private WC and open-air bathing area set the stage for a bold, new palette of color, pattern and texture. Stillness and effervescence play off each other as the bright cerulean blue floor tiles wash into the geometric shower floor with a playful live edge. A trio of tall, ebony-framed windows set below the sloped ceiling features daytime views on the trees and lake beyond. Polished chrome fixtures, accessories and stunning retro atomic-age light fixtures top off this timeless look.

Our clients, mid-century modern enthusiasts, moved into their home nearly 10 years ago. This amazing 1955 house is perched on a sloped-site overlooking a picturesque urban lake. A low-slung one-level home, as viewed from the street, hides the open, active, two-level walkout with decks and dock access. The bones of this exquisite example of mid-century modern design were still there, but a 30-year-old remodel done by a previous owner had made unfortunate changes that our clients sought to fix.

With a design created in 1986, the master bathroom suffered from a critical case of outdated 80’s opulence. Wrapped in dark marble and yellowed brass, it was a testament to the technology of the times. An oversized whirlpool bath was set in a marble-clad deck that took up nearly 1/3 of the floor area. This area was further squeezed by a deep soffit above, limiting the light and the view from a relatively small window. The low-boy toilet sat right inside the door beside a half-wall with a plethora of switches, dials and timers above and a throne-side phone. The dark & dank shower made of glass block and brown marble had a centrally-located shower head leaving the two ends of the space essentially non-functional.

The homeowners desired to bring back mid-century modern styling while incorporating today’s technology and aesthetic. They wanted a private WC, separate shower & soaking tub, and his & hers sink areas for simultaneous morning preparations. As much natural light as possible and a view of the lake rounded out their requests.

Collaborating with the homeowners, who had a distinct aesthetic in mind, the design team met the challenges of arranging these desired functions while pulling together and balancing this bold palette. The bathroom entrance was moved west and was widened, creating the necessary space for the shower and the appropriate circulation from the closet to the bathroom. The WC was shifted to the west and given a central door. Full-height linen storage was placed opposite the toilet, including an area for a clothes hamper and plenty of space for towels, cleaning products and other necessities. On either side of the WC door, wall-hung vanities with integral power and lighting were precisely positioned, along with extra-deep medicine cabinets and dual side sconces. The wall-hugging tub found a focal spot on the south wall directly across from the open-air shower allowing plenty of circulation space. Inspired by a detail found on the front of the house, three tall, narrow windows reach from nearly floor to ceiling, providing light and view for the entire space.

Most of the construction challenges came early in the build. Upon demolition, it was found that the existing HVAC and plumbing were quite convoluted and not functioning properly. A raised floor system had to be built above the existing to allow enough space for the new plumbing and in-floor heat. Raising the floor needed to be balanced with altering the ceiling plane as well. The existing soffit had masked a deep bearing beam and the sloped roof it supported out to the east wall. It was replaced with a shallow steel beam, allowing the ceiling to stay nearly 8’-0” before sloping down to the tops of the windows. The start of this slope was meticulously detailed to align with the edge of the shower enclosure wall.

Systems challenges included needing to provide insulate-able space behind the wall-mount tub filler that backs up to the garage, along with making sense out of a rabbit warren of non-functioning pipes and valves to clean up and reconnect the new in-floor heat to the existing boiler.

Our clients had a clear vision of the overall feeling they wanted in the space having pre-selected the cement floor tile in an intense cerulean blue. Working with them, we found and developed aesthetically pleasing decorative features to match the palette and enhance the experience all while solving the technical challenges of the space to create this modern, sleek look. Repetitive angles and facets, both subtle and bold, fill the space.  The addition of multiple reflective surfaces bounce light and patterns, keeping the space feeling bright and active.

The finished product is exactly the bold and beautiful bathing oasis of which our clients dreamed. Getting ready in the morning is now a treat – better than in the best international hotels which our clients used to envy. Showering is a multi-sensory delight and soaking in the luxurious tub with a stunning view of the lake is a relaxation beyond measure. With private and semi-private areas, and plenty of space to navigate between, this is an ideal bathroom for this couple. The blend of today’s modern conveniences and functions with the throwback design touches of colors, textures and details make it fit perfectly into their mid-century modern dream home.

Client Needs

  • Couple’s bathroom
  • Separate tub and shower
  • Free-standing soaking tub
  • Two vanity areas
  • Wow-factor
  • Maximize natural light & view
  • Modern technologies
  • Separate WC
  • Functional & beautiful

Aesthetic

  • Clean & bright
  • Fun colors, patterns & textures
  • Good lighting – natural & general illumination
  • Modern & contemporary elements
  • Bold colors & textures
  • Open, spacious feeling

Functionality

  • Open shower with built-in bench and niche
  • Separated functions
  • Easy to clean
  • Lots of space for two to navigate at the same time
  • New bathroom plumbing and heating incorporated into raised floor level
  • Great natural light

Craftsmanship

  • Restructure roof support to get rid of soffit – extra shallow steel beam installation
  • Precision framing for sloped ceiling to time out with top edge of window and shower wall
  • Precision framing for high-tech vanity, medicine cabinet and lighting placement
  • Updated and re-designed electrical, mechanical and plumbing systems
  • Precision tile installation, including live edge transition, tile returns at windows, bench, niche and wall alignment
  • Complex cement tile installation processes to time out with adjacent standard tile areas.

Project Gallery

Click an image to view it at full size